• Joop van Brakel: wegwerpmuziek om te bewaren
  • Van Brakel, ook uw antitainer !!!
  • Ab Heute, Joop van Brakel, Waste Management en meer
  • muziek is voor 20% trillende lucht en voor 80% identificatie

NEWS – NEWS – NEWS – NEWS – NEWS – NEWS

INHOUD ROCKLEGENDE OPENBAAR GEMAAKT !!!!


AMSTERDAM,  25 november 2013. Het bericht in de internationale pers over de geplande verkoop van een notitieboekje van Doors-zanger Jim Morrison (18 december in Los Angeles, geschatte opbrengst tenminste $ 250.000) heeft Joop van Brakel ertoe bewogen, het grootste deel van zijn collectie genummerde, handgeschreven notitieboekjes in de verkoop te doen. De verkoop zal plaatsvinden zonder tussenkomst van een veilinghuis, waardoor het mogelijk is alle deeltjes vanaf  € 1000 per stuk aan te bieden.

De verkoper, die anoniem wil blijven, maar Joop van Brakel heet, noemt de boekjes “een must voor elke bibliofiele verzamelaar met een warm kloppend hart voor de alternatieve Nederpop”. Van Brakel maakte ooit deel uit van de legendarische formatie Nasmak, die in 1982 het unieke album 4Our Clicks uitbracht.

Dat album wordt algemeen gezien als een standard uit de Postpunk/New Wave/Ultra periode en als voorloper van de hedendaagse dance.

De boekjes geven een indringend beeld van een dolende ziel in een rusteloos tijdsgewricht. We zien de schrijver worstelen met zichzelf, zijn stijl, zijn angsten, de wereld, het menselijk bestaan (“of niet”) en het moet gezegd: het is een verloren strijd. “Speel ik nou gitaar of speel ik gitarist?” was niet voor niets Van Brakel’s samenvatting van zijn rol binnen Nasmak.

De serie boekjes die te koop wordt aangeboden is behalve voor individuele verzamelaars eveneens van onschatbare waarde voor uitgevers, want alle delen komen beschikbaar met schriftelijke licentie tot postume publicatie. De schrijver is thans 60 jaar en alle delen zijn gegarandeerd voor zijn dood geschreven.

Enkele titels uit de serie: Wie weet waar de SK pist?, Spraakverwarming, Bovenmatig onderhevig, De nabestaande, Near and how, Ne Makita Pas, Gebroken wit hersteld, Mijn trekken thuis.

De gehele serie beslaat 93 delen, tot stand gekomen tussen 1971 en heden. De eerste 90 delen (1971-2005) gaan in de verkoop.
De boekjes bevatten (aanzetten tot) gedachten, aantekeningen, tekeningen, collages en zelfmoordplannen.

De serie als geheel aankopen behoort ook tot de mogelijkheden. In dat geval kan worden geboden vanaf € 40.000 en zal een speciaal op maat gemaakte koffer worden bijgeleverd.                                     

Gevraagd naar zijn motieven, verklaarde de artiest dat hij tot openbare verkoop van zijn collectie overgaat omdat de financiering van het dak van zijn huis stagneert.
“Anders had ik het vroeg of laat verbrand, en daar wordt niemand wijzer van”, verklaarde van Brakel vrijdagmorgen aan de pers bij de bekendmaking van de plannen.
Hij zegt snel een begin te willen maken met een inventarisatie en documentatie van de serie om deze snel ter inzage te kunnen leggen voor potentiele kopers. In de lente moet de hele boel de deur uit zijn, verklaarde Van Brakel.

De verkopers zullen binnenkort bekend maken langs welke kanalen de verkoop zal plaatsvinden.
Om de kosten van de verkoper zoveel mogelijk te drukken, wordt Marktplaats overwogen.

Dit is de site van een componist. Het is de bedoeling dat er geluid wordt afgespeeld om de content te begeleiden. Wil je dit toestaan?