• Joop van Brakel: wegwerpmuziek om te bewaren
  • Van Brakel, ook uw antitainer !!!
  • Ab Heute, Joop van Brakel, Waste Management en meer
  • muziek is voor 20% trillende lucht en voor 80% identificatie

THE SIMULATED WOOD (1983 – 1985) – HORST RICKELS – RIK VAN IERSEL

Als Van Brakel in 1983 Nasmak heeft verlaten en in Amsterdam is neergestreken, wordt hij vanuit Eindhoven benaderd door voormalige Der Junge Hund leden Horst Rickels en Rik van Iersel om gedrieën multimediaprojecten op te zetten. Dit resulteert in La Majeure Pipe Au Bois Speelt Van Gogh’s Laatste Oor (1983), The Simulated Wood (1984) en verschillende losse kleinere projecten.

Is La Majeure Pipe Au Bois Speelt Van Gogh’s Laatste Oor nog weinig meer dan een theatraal concert met teksten over het leven van Vincent van Gogh, voor The Simulated Wood trekken Van Brakel, Rickels en Van Iersel  alle registers open en manifesteren ze zich op alle vlakken.

Het project is heel ambitieus in zijn bedoelingen, maar krijgt door geldgebrek in zijn uitvoering een hoog houtje-touwtje karakter.
Hoofddoel van het project is het doorbreken van de frontale presentatie. De spelers gebruiken de hele zaal, waarin zich op verschillende plaatsen objecten, speelplekken en zelfgebouwde instrumenten en installaties bevinden. Het publiek beweegt met de spelers en de actie door de zaal en ondergaat de performance zowel visueel als auditief ruimtelijk.
Alle instrumenten worden speciaal voor het project door de spelers zelf gebouwd. Van Brakel maakt snaar- instrumenten, Horst Rickels windinstrumenten en Rik van Iersel bouwt zijn eigen percussieinstallaties.
De gemeente Eindhoven stelt voor het maakproces een oude drukkerij ter beschikking aan de Paradijslaan.

Na The Simulated Wood (1984-1985) werken de heren nog verschillende malen samen, o.a. in:

SIMULTAAN. 3 Simultane soloconcerten, voorafgaand aan THE SIMULATED WOOD, V2 Den Bosch 1985.

GODENSCHEMERING (GOTTERDAMMERUNG), featuring THE RESIDUALIST (Van Brakel), MADAME DES PLEURS( Elvira Wersche) en ORGANUM INSTABILUM (Rickels). De Tempel Arnhem, 1985

Verder wordt Van Brakel de vaste 2e bespeler van MERCURY (MERCURIUSWAGEN), een installatie van Horst Rickels, naast Rickels zelf . Hiermee worden tussen 1989 en 1996 vele concerten gegeven in Nederland, Duitsland en Spanje. De CD MERCURY wordt in 1989 uitgebracht door 235 Media, Koln.
De Mercuriuswagen werd in de 2012 editie van November Music (Den Bosch) nog een maal bespeeld tgv de overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van Horst Rickels.

Joop van Brakel en Horst Rickels in The Simulated Wood

Horst Rickels is naast zelfstandig kunstenaar (met een voorliefde voor het thema instabiliteit) voormalig docent aan het Haags Conservatorium en aan de Design Academie Eindhoven.

Voor meer info over Horst Rickels klik  hier 

   

de Mercuriuswagen

audiovisuele rondleiding door zijn overzichtstentoonstelling (2012):

Rik van Iersel is een hyperproductief multitalent uit Eindhoven, die even gemakkelijk tekent en schildert als drumt, maar evengoed tekst, performance en alles wat los en vast zit verwerkt in het totaalkunstwerk dat zijn leven is.

Hij is aanjager binnen het Eindhovense culturele landschap, een succesvol beeldend kunstenaar in binnen- en buitenland en weet voor zijn Beukorkest (een event dat op onregelmatige tijdstippen eens in de zoveel tijd plaatsvindt) altijd met groot gemak coryfeeën uit de internationale alternatieve muziek-, kunst- en literatuurwereld aan zich te binden.

Voor informatie over Rik van Iersel klik hier

Dit is de site van een componist. Het is de bedoeling dat er geluid wordt afgespeeld om de content te begeleiden. Wil je dit toestaan?