• Joop van Brakel: wegwerpmuziek om te bewaren
  • Van Brakel, ook uw antitainer !!!
  • Ab Heute, Joop van Brakel, Waste Management en meer
  • muziek is voor 20% trillende lucht en voor 80% identificatie

DE COLLAGE

De oplettende fan zal het niet ontgaan zijn dat Van Brakel zich al sinds jaar en dag graag bedient van bestaand materiaal. In elke denkbare discipline die hij beoefent, creëert hij in wezen collages.

Voor wat betreft de muziek: hij heeft in een overmoedige bui weleens beweerd dat volgens hem de sampler speciaal voor hem was uitgevonden. Schroot, huishoudelijke apparaten, opzettelijk van diepe krassen voorziene vinylplaten, alles kon voor hem vanaf midden jaren 80 dienen als muzikaal materiaal, geheel in de geest van de Musique Concrète die Pierre Henri in de jaren 50 introduceerde. Met de komst van de sampler hoefden Van Brakel en vakgenoten niet meer met tape en cassettes in de weer om hun muziek vast te leggen, op te knippen en/of anderszins te manipuleren. In plaats daarvan hadden ze daarvoor de sampler tot hun beschikking, plus een onuitputtelijke catalogus van geluiden. Muziek werd bevrijd van het instrument. Alles was met alles te combineren. De muziek die u momenteel aan heeft staan is daar een klein voorbeeld van.

gereedschap van Staal

Maar ook in taal maakte Van Brakel graag gebruik van – al dan niet – opgeknipte of anderszins gemanipuleerde, gevonden teksten, knipogend naar Dada en Burroughs. Zie bijvoorbeeld hier zijn Van Orakels die daaruit voortvloeiden.

Van Brakel mag zich van tijd tot tijd ook graag bezighouden met beeldende kunst en ook daarin bedient hij zich bij voorkeur van reeds bestaand materiaal. In zijn geval materiaal dat hij al zijn leven met zich meedraagt om er ooit “iets mee te doen”. Hij heeft daarom zijn activiteiten op dit gebied ondergebracht in de toepasselijke noemer Waste Management (Art Dept) en daartoe het gelijknamige collectief opgericht, dat vanaf 2016 officieel onder deze naam naar buiten treedt, mits het weer het toelaat natuurlijk. Klik hier voor Waste Management.

Ode to Peggy, Waste Management 2016.

Dit is de site van een componist. Het is de bedoeling dat er geluid wordt afgespeeld om de content te begeleiden. Wil je dit toestaan?